Mögel – vad är det? (Och hur undviker man det?)

Somliga av de mängder med svampsporer som flyger omkring i luften hittar då och då en fuktig och varm plats att sätta bo på, där de samtidigt kan föröka sig och skapa en konstant ful, svart växt som avger en unken och giftig lukt.

I hemmet är kaklet oftast värst utsatt, särskilt socklar och fogar runt diskhoar, badkar, handfat och duschar. För att förebygga mögel i hemmet är det viktigt att jobba med att hålla luften så torr som möjligt. Detta gör man genom bra ventilation och, givetvis, genom att torka våta ytor och förhindra att fukten ”får fäste”.

Har möglet redan flyttat in finns det mängder av saker man kan göra för att bekämpa det.

Det finns exempelvis massor av specialmedel mot mögel på marknaden, många riktigt bra och effektiva, men det går även att bekämpa mögel med egenhändiga blandningar kryddat med flera doser kunskap och klurighet.

Här följer 2 tips:

  • ”Vanliga mögelfläckar”: spruta fläcken med klorinlösning och låt stå mellan 30-60 minuter. Skrubba sen fläcken och skölj rent.
  • Mögel på kakel: Blanda 2 delar natriumkarbonat med 1 del borax och tillräckligt med hett vatten för att göra en tjock pasta. Stryk denna på mögelväxten och skrubba därefter med en mjuk borste – och skölj sen noga rent.