Städning och lukter – några tips

Dålig lukt i hemmet kan bero på många olika saker. Exempelvis på fukt, mögel, rutten mat, smuts eller illaluktande skor. Vissa lukter finns bara under en kortare tid och går inte att undvika men många beror på dålig hygien och dålig ventilation.

Dock har vi blivit allt mer överkänsliga mot lukter. Den här paranoian späs på av all reklam som finns för luftfräschare. Dessa luftfräschare håller våra hem fria från odörer som kan antyda att vi inte är rena.

Och visst, ingen kan förneka att det finns fördelar med att snabbt få bättre luft på toaletten men att parfymera varje rum med syntetiska dofter är inte bara dumt utan också farligt. Det har nyligen rapporterats att de här produkterna kan orsaka andningsproblem, särskilt hos bebisar, små barn och astmatiker.

Luftfräschare antingen döljer lukten med en stark, syntetisk doft eller gör oss okänsliga mot lukten genom att täcka näsgångarna med en tunn hinna eller blockera luktnerven. Att dölja lukten kan vara farligt eftersom det kan göra så att vi inte kan känna när mat är gammal eller när något brinner.

Vårt tips? Ja, ett rent och välstädat hem med bra ventilation, fritt från mögel och fukt, är en bra start för en naturlig väldoft.

Här följer 4 tips för städning och att minska obehagliga lukter.

1. Ventilera rummet – öppna ett fönster.
2. Tänd ett ljus i köket när du lagar mat. Det minskar oset och dåliga lukter.
3. Häll upp ett glas med ättiksprit och ställ bredvid spisen om du lagar fisk eller liknande med kraftig doft. Spriten neutraliserar dofterna.
4. Parfymera med eteriska oljor. Några droppar av din favoritolja i en liten mängd vatten överst i en oljelampa ger väldoft på ett smidigt och säkert sätt. Du kan också pröva en gnutta väldoftande eterisk olja på en glödlampa. Överhuvudtaget är doftande växter och snittblommor en av de bästa naturliga dofterna i ett hem, men var försiktig om det finns allergiker i närheten! Använd även med fördel örter och kryddor: Lägg lavendel eller örter i dammsugarpåsen, eller strö kanel, muskot och kryddnejlika i en liten kastrull med vatten och låt sjuda. Väldoft!