Tips på rengöring av grytor & kastruller

Att laga mat tycker många är en riktig höjdare, men att diska upp efter sig är inte alls lika skoj.

Men det finns råd! Exempelvis är det en bra sak att förbereda disken en bra stund innan du sätter igång och diskar. Exempelvis är det en bra sak att göra det till en rutin att alltid fylla pannor, grytor och ugnsformar med vatten och en gnutta diskmedel så snart du har använt dem.

Får detta stå så ett tag som kommer smuts och matrester att lösas upp i ett nafs när du väl diskar och du slipper stå och gnugga tills svetten rinner och svordomarna kommer bubblande i bröstet.

Här följer några fler tips för effektiv rengöring av grytor och kastruller:

  • Är maten fastbränd kan du fylla ugnsformen med hett vatten, tillsätta 1 msk bikarbonat och låta det stå.
  • Ta bort fläckar av fastbränd mat på gamla ugnsfasta glasformar med tvålull.
  • Använd aldrig slipmedel på teflonpannor utan ta en mjuk svamp tillsammans med lite diskmedel.
  • Rostfria kastruller får lätt en regnbågshinna efter ett tag. Insidan kan rengöras på samma sätt som aluminium eller med hjälp av något medel för rostfritt stal.
  • För att motverka att gjutjärnsgrytor blir rostiga bör de diskas för hand. Torka noga och pensla insidan med ett tunt lager vegetabilisk olja.
  • Lägg emaljerade grytor i hett såpvatten. Fyll aldrig en het panna med kallt vatten; se till att pannan har svalnat innan den diskas, sköljs och torkas. Ta bort envisa matrester med en kökssvamp. Pannor med metall- eller plasthandtag kan diskas i diskmaskin men sådana med trähandtag bör diskas för hand.